Marisc

Mariscada

Marisc o fruit de mar és qualsevol animal marí invertebrat i proveït d'exoesquelet, i particularment crustacis i mol·luscs (bivalves, cefalòpodes i gastròpodes) comestibles.[1] Són un ingredient principal de la cuina catalana i la dieta mediterrània en general.[2] Són part de plats combinats com la paella[3] o la fideuà[4], però també es presenten com un plat en si, la mariscada, reservada usualment per a celebracions.

Entre els més coneguts hi ha calamars, cloïsses, escopinyes o tellines, gambes, llagostes, musclos[5] o clòtxines, ostres, polps o pops, sípies o peus de cabra.[6]

Des de les èpoques més primerenques de la humanitat els mariscs han participat en les gastronomies aportant una font d'alimentació important, açò és degut al fet que són fàcils de pescar donada la seua falta de velocitat i potència. És freqüent veure les cestilles amb les quals s'atrapen els mariscs als rius i llacs.

En les civilitzacions de l'antic Egipte el símbol d'un peix va reunir a bastants persones; se sap avui dia que els mariscs que representaven els egipcis en els seus jeroglífics es prenien crus o bullits. Els jueus s'abstenen de provar qualsevol varietat de mol·lusc a causa de la regla que estableix el kashrut.

  1. «Marisc». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Corpus de la Cuina Catalana, 2006, p. 458-460.
  3. Corpus de la Cuina Catalana, 2006, p. 305.
  4. Corpus de la Cuina Catalana, 2006, p. 229-230.
  5. Gilbert, Trinitat «Marisc, també ‘low cost’». Ara, 17-08-2016.
  6. López Montes, Maria «marisc». Normalització Lingüística. Diputació de València, s.d, pàg. 1.[Enllaç no actiu]

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search